درس ۲۰ : قراردادهای آتی منقضی‌ (بخش دوم)

درس ۲۰ : قراردادهای آتی منقضی‌ (بخش دوم)

در این درس، با استفاده از چند مثال و نمودار به بررسی موضوع قراردادهای آتی منقضی می‌پردازیم.

نکاتی درباره تحلیل تکنیکال - قراردادهای آتی منقضی‌

از آن‌جا که قراردادهای آتی (فیوچر) طول عمر محدودی دارند، تکنیک‌های متعددی برای ایجاد امکان تحلیل بلندمدت به وجود آمده و تکمیل شده‌اند. قراردادهای دائمی (Perpetual) که ماه‌های فعال موجود در یک قرارداد آتی را به هم متصل می‌کنند، و قراردادهای مصنوعی (Synthetic) که برای قراردادهایی که تاریخ اعمال‌شان نزدیک است، یک قیمت میانگین وزنی ایجاد می‌کند، از جمله روش‌هایی برای حل این مشکل هستند. روش سوم این است که فعالیت معاملاتی گذشته را به همراه فعالیت معاملاتی کنونی ارزیابی کنیم تا بتوانیم الگوها و ویژگی‌هایی را که در تمام دوره‌های زمانی برای آن مجموعه‌ی خاص از قراردادهای آتی مشترک هستند، شناسایی کنیم. با قراردادن داده‌های مربوط به قراردادهای آتی منقضی روی داده‌های معاملاتی آتی کنونی، روابط زمانی و فصلی را می‌توان بررسی کرد.

روی هم گذاشتن نمودارهای قرارداد آتی منقضی

قراردادهای آتی منقضی را می‌توان به شیوه‌های متفاوت روی هم قرار داد. نخست، می‌توان قیمت‌های مربوط به قراردادهایی با ماه‌های مشابه ولی در سال‌های متفاوت را روی هم قرار داد و تحلیل کرد. برای مثال، قرارداد گندم را در مارس ۱۹۹۵ با قرار گندم مارس ۱۹۹۲ مقایسه کنید (شکل شماره‌ی ۱). با قرار دادن دو یا چند قرارداد با ماه انقضای مشابه در یک تراز زمانی نسبی (روزها را در نظر گرفته ولی سال‌ها را نادیده می‌گیریم)، می‌توانیم رفتار فصلی را تحلیل کنیم.

قراردادهای آتی منقضی

آیا الگوهای قیمت در طول سال‌ها مشهود هستند؟ آیا به دلیل وضعیت‌های عرضه و تقاضای غیرمعمول، هرگونه نوسان قیمت غیرطبیعی مشاهده می‌شود؟ در بازار غلات، وضعیت این قرارداد در طول خشکسالی گذشته در مقایسه با خشکسالی فعلی چگونه دیده می‌شود؟ از نظر اوراق قرضه، وضعیت‌های معاملاتی در طول دو تغییر نرخ بهره‌ی اخیر چگونه بوده‌اند و آیا شباهت‌هایی وجود دارند؟ توجه کنید، در این مورد، پیش از روند صعودی قدرتمندی که از ماه ژوئن سال‌های مربوط به این دو قرارداد آغاز شد و هم‌چنین، در حین این روند صعودی، دو قرارداد گندم الگوهای معاملاتی مشابه‌ای را نشان می‌دهند. آیا این کار به پیش‌بینی قدرت این روند صعودی کمک می‌کند؟

دوم این‌که می‌توان قراردادهایی را که در ماه‌های متفاوت قرار دارند، بر اساس تاریخ انقضای‌شان در یک ردیف قرار داد. قرارداد طلا در ماه آوریل رفتار متفاوتی نسبت به قرارداد ماه دسامبر دارد. رفتار قراردادهای مختلف با نزدیک شدن به تاریخ انقضای‌شان چگونه بوده است؟ با تراز کردن قراردادها بر اساس تاریخ انقضاء، رفتار قیمت را برای هر ماهِ اعمال قرارداد (ماه انقضاء)، فارغ از سال و تاریخ، می‌توان تحلیل و با یکدیگر مقایسه کرد.

قراردادهای آتی منقضی

آیا رفتار قرارداد تحویل فیزیکی کالا (طلا) در مقایسه با قرارداد تحویل پول (شاخص سهام) متفاوت است؟ آخرین باری که فشار وضعیت کوتاه یا شورت (short squeeze - فقدان وجود کالای فیزیکی کافی برای پوشش دادن به تمام وضعیت‌ها یا پوزیشن‌های آتی معوق نزدیک به تاریخ انقضاء) ایجاد شد، چه اتفاقی افتاد؟ شکل شماره‌ی ۲ چهار ماه و سال متفاوت را برای اعمال قرارداد نشان می‌دهد. هر یک از این قراردادها روند صعودی اندکی را در یک یا دو هفته مانده به تاریخ انقضاء نشان می‌دهند. با بررسی قراردادهای بیش‌تر، احتمالا می‌توان یک الگو را شناسایی کرد و بنابراین، به یک فرصت معاملاتی پی برد.

تمام این پرسش‌ها را می‌توان با کمک قراردادهای آتی منقضی پاسخ داد. الگوهای معاملاتی واقعی، برخلاف تحلیل صرفا بلندمدت یک قرارداد دائمی یا شاخص نقدی، در کنار هم و در بخش یکسانی از یک نمودار قابل مشاهده هستند. تحلیلگر به جای آن‌که مجبور شود در بخش‌های متفاوت نمودار شروع به تحلیل داده‌ها کند، می‌تواند روابط میان زمان و قیمت را با دقت بیش‌تری مشاهده کند.


مطالب پر بازدید