درس 35 : مکدی - (بخش دوم)

درس 35 : مکدی - (بخش دوم)

«مکدی» مخفف میانگین متحرک همگرا/واگرا ، نام شاخصی تکنیکال است که این درس قصد دارد مفاهیم کاربردی مطالعه و تفسیر آن را به کمک نمودار ارائه دهد.

مکدی

تحلیلگران تکنیکال اغلب مطالعات جاری را با نتایج سایر مطالعات اعمال می­­‌کنند؛ میانگین­­‌های متحرک منتشر می‌شوند و RSI از RSI برای نام‌گذاری چند مورد. تکنسین جرالد اپل یک نمودار خروجی ساده (نوسانگر) را گرفت که فاصله بین دو میانگین متحرک را اندازه می‌­­گیرد و میانگین متحرک نتیجه را روی هم پوشش می‌دهد. این مطالعه میانگین متحرک همگرایی –واگرایی (مکدی) نامیده شد زیرا نحوه حرکت دو میانگین متحرک (نمودار حرکت) را باهم به حرکت در می‌آورد و طی زمان از هم جدا می‌­­کند.

نظریه زیربنایی این است که درحالی که بازار بالاتر می‌­­رود، از بین دو میانگین متحرک، میانگین کوتاه­­‌تر بالای میانگین طولانی‌­تر قرار می‌­­گیرد. دلیلش آن است که میانگین کوتاه‌­­تر نسبت به حرکات قیمت، سریع‌­­تر واکنش نشان می‌­­دهد. میانگین طولانی‌­­تر همیشه عقب می­­‌ماند. وقتی میانگین کوتاه­­‌تر از طولانی‌­­تر می‌­­گذرد، این سیگنالی است که روند ممکن است معکوس شود. با مرور نمودار حرکت، این تقاطع زمانی روی می­­‌دهد که دو میانگین ارزش یکسانی دارند و از این رو، خط صفر را لمس می‌­کنند. شکل 1 ، 200 روز ستون­­‌های روزانه را برای نرخ دلار- ین با میانگین متحرک 26 و 12 روزه نشان می­­‌دهد. با سقوط بازار، میانگین 12 روزه کمتر از میانگین 26 روزه است. وقتی میانگین 12 روزه از بالای26 روزه عبور می‌­­کند، مطالعه حرکت از پائین صفر می‌­­گذرد. مطالعه حرکت، تفاوت بین دو میانگین را در نمودار نشان می‌­­دهد.

 شکل 1

مکدی با نموار حرکت شروع می­­‌کند و به‌­­طور مجازی، میانگین متحرک مقادیر حرکت را همپوشانی می­­‌کند. توجه داشته باشید که چگونه خط مکدی (خط یکسره) دقیقاً همان شکل هیستوگرام مطالعه حرکت را دارد. خط­­ نقطه‌­­چین خط سیگنال نامیده می‌­­شود و فقط میانگین متحرک خط مکدی است.

استفاده از مکدی

تحلیل مکدی عادی، از میانگین متحرک نمایی استفاده می­­‌کند. مانند سایر نوسانگرها، مکدی در بازارهای روندی یا بازاری که در محدوده معاملاتی نوسانی معامله می‌شود، بهترین کارکرد را دارد. در بازارهای هموار و ساکت، مکدی می‌­­تواند نتایج غیر قابل اعتمادی تولید کند و اغلب با تجزیه و تحلیل خط روند اصلی مخالف است.

اولین نشانه تغییر در روند، واگرایی است. این زمانی است که بازار به سقف­­‌های بالاتر و مکدی به سقف­­‌های پایین‌­­تر می‌­­رسد. عکس این امر در مورد بازارهای در حال سقوط که در آن قیمت به پایین‌ترین حد و مکدی به پایین‌ترین کف‌ها می‌رسد، صادق است. (به بحث کامل در مورد واگرایی مراجعه کنید.) شکل 2 یک سال از داده‌­­های روزانه معاملات آتی کاکائو دسامبر NYCSC را نشان می‌­­دهد. واگرایی تابستان 1994 واضح است و بازار تا پاییز، خط روند صعودی خود را شکست.

شکل 2

نشانه دوم می­­‌تواند یا تقاطع خطوط مکدی و سیگنال باشد که برای بازارهای روندی خوب است یا یک شکست روند در مکدی، که برای بازارهای نوسانی خوب است. بازار کاکائو که در بالا ذکر شد در طول دوره واگرایی خود نسبتاً نوسانی بود. هنگامی که خط سیگنال از بالا و پایین خط مکدی عبور کرد، نقاط خرید و فروش در سراسر نمودار نشان داده شد. درست مانند میانگین‌­­های متحرک و نمودارهای حرکت، این تقاطع، نقطه ورود احتمالی را نشان می­­‌دهد. توجه داشته باشید که تقاطع‌­­ها باید در سطوح مکدی خرید اشباع یا فروش اشباع اتفاق بیفتند. از آنجایی که مکدی شاخص‌­­بندی نشده است (مانند RSI یا استوکاستیک) تعاریف خرید اشباع و فروش اشباع، مختص بازار است. برای این بحث، اجازه دهید بگوییم که وقتی مکدی در سطح نسبتاً بالایی است و خط سیگنال از زیر آن عبور می­­‌کند، سیگنال فروش تولید شده است.

روش بازار نوسانی مکدی در حال تجزیه و تحلیل شکست روند در خود مکدی است. شکل 3 داده­­‌های روزانه یک ساله را برای سهام نایت ریدر Knight-Ridder نشان می­­‌دهد. هر شکست روند در مکدی چندین روز قبل از شکست روند قیمت‌­­ها بود. همانطور که در شکست ژوئیه 1994 می­­‌توان مشاهده کرد، مکدی یک سیگنال کوتاه­­‌مدت داد که نمودار میله‌ای چنین نکرد. در این مورد، مکدی نتوانست بالای خط صفر باقی بماند، زیرا با مقاومت قوی‌تر خط روند نزولی قیمت‌ها مواجه شد.

هنگامی که هر دو خط مکدی و سیگنال از خط صفر عبور می‌­کنند، این علامت یا سیگنالی آن است که معکوس­­‌شدن روند کامل شده است. بازاری که ابتدا واگرایی را نشان می‌دهد، تقاطع یا شکست روند دوم و تقاطع خط صفر سوم نشان می­­‌دهد که یک روند جدید در حال اجرا است.

هیستوگرام مکدی

تحلیل بعدی با نمودارسازی تفاوت بین مکدی و خطوط سیگنال (نشان داده نشده) انجام شد. این همان ترسیم نوسانگر حرکت از دو خط است و معمولاً به­­‌صورت هیستوگرام رسم می‌­­شود. این نمودار تشخیص محدوده­­‌های مرزی حرکت و نیز زمانی که دو خط متقاطع می­­‌شوند را آسان می‌­­کند.

مکدی مشابه با سایر مطالعات است اما بعد دیگری را به تحلیل اضافه می‌کند. مکدی را نباید به تنهایی بلکه باید به اضافه­­‌ی تحلیل خط روند استفاده کرد.


مطالب پر بازدید