درس 61 : شاخص جریان پول (MFI)

درس 61 : شاخص جریان پول (MFI)

در این مطلب به معرفی و بررسی اندیکاتور مستقل شاخص جریان پول (MFI) می‌پردازیم و نحوه‌ی تفسیر و محاسبه این اندیکاتور را مورد ارزیابی قرار می‌دهیم.

شاخص جریان پول(MFI)

نوع اندیکاتور: مستقل

شاخص جریان پول (MFI) یک اندیکاتور مومنتوم است که هم در تفسیر و هم محاسبه، مشابه شاخص قدرت نسبی (RSI) می‌­­­باشد. با این حال، MFI از نظر حجم وزنی، شاخص سخت‌تری است و بنابراین معیار خوبی برای قدرت جریان پول در داخل و خارج از اوراق بهادار محسوب می‌شود. این اندیکاتور «جریان پول مثبت» را با «جریان پول منفی» مقایسه می‌­­کند تا شاخصی ایجاد کند که به‌منظور شناسایی نقاط قوت یا ضعف یک روند، بتوان آن را با قیمت مقایسه کرد . مانند RSI، MFI در مقیاس 0 تا 100 اندازه‌گیری می­­‌شود و اغلب با استفاده از یک دوره 14 روزه محاسبه می‌شود.

MFI را می‌توان بسیار مشابه RSI تفسیر کرد که در آن می‌­­توان واگرایی­­‌ها و شرایط خرید/فروش اشباع را نشان داد.

واگرایی‌­­های مثبت و منفی بین سهام و MFI را می­­‌توان به­­­‌عنوان به­­‌ترتیب سیگنال­­‌های خرید و فروش استفاده کرد. چنانچه قیمت سهام کاهش یابد، اما جریان پول مثبت بیشتر از جریان پول منفی باشد، در آن صورت حجم بیشتری با افزایش قیمت روزانه نسبت به کاهش قیمت، همراه است. این نشان‌دهنده‌ی یک روند نزولی ضعیف است که خبر از معکوس­­­­‌شدن در زمانی دارد که سرازیرشدن پول به اوراق بهادار، «قدرتمند‌تر» از پولی است که از آن خارج می‌شود.

همانند RSI ، MFI را می­­‌توان برای تعیین اینکه آیا حجم بسیار زیاد یا خیلی کم، مرتبط با یک اوراق بهادار وجود دارد استفاده کرد. اگر اندیکاتور MFI به 80 و بالاتر برسد (خوانش نزولی) یک سهم «اشباع خرید» در نظر گرفته می‌­­شود. در سوی دیگر طیف، خوانش صعودی 20 و پایین­­‌تر نشان می‌­دهد که یک سهم «اشباع فروش» است.

نمودار نمونه

شاخص جریان پول

محاسبه:

«جریان پول» محصول قیمت و حجم است و تقاضا برای یک اوراق بهادار و یک قیمت معین را نشان می‌­­دهد. جریان پول همان شاخص جریان پول نیست، بلکه جزئی از محاسبه آن است. بنابراین در زمان محاسبه جریان پول، ابتدا لازم است قیمت میانگین را برای یک دوره زمانی پیدا کنیم. از آنجا که ما اغلب به دوره 14 روزه نگاه می‌­­کنیم، بهای اسمی را برای یک روز محاسبه خواهیم کرد و آن را برای محاسبه میانگین 14 روزه مورداستفاده قرار می­­‌دهیم.

(3 / قیمت بسته­­­‌شدن روز + قیمت کف روز + قیمت سقف روز)) = بهای اسمی

(حجم) × ( بهای اسمی) = جریان پول

MFI نرخ جریان پول «مثبت» و جریان پول «منفی» را مقایسه می­­‌کند. اگر امروز بهای اسمی بیشتر از دیروز باشد، جریان پول «مثبت» درنظر گرفته می­­‌شود. برای میانگین 14 روزه، مجموع کل پول مثبت برای آن 14 روز، جریان پول مثبت است. MFI مبتنی بر نرخ جریان پول منفی / مثبت (نرخ پول) است.

(جریان پول منفی / جریان پول مثبت) = نرخ پول

سرانجام، MFI را می‌­­توان با استفاده از نرخ زیر محاسبه کرد:

{(نرخ پول + 1) / 100 } - 100 = شاخص جریان پول

هر چه تعداد کمتری از روزها برای محاسبه MFI استفاده شود، نوسان آن بیشتر خواهد بود.

پارامترها

  • دوره (14)- تعداد ستون­­‌ها، یا بازه‌­­های زمانی.

مطالب پر بازدید